Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame en esthetische oplossing voor een verzwakte of ontbrekende tand of kies. Voor het behoud van uw gebit op lange termijn kunnen kronen essentieel zijn.

Een kroon is een porseleinen of metaal/porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing. Een kroon is geïndiceerd indien een tand of kies erg verzwakt is door een grote vulling of wortelkanaalbehandeling, na een breuk als gevolg van een ongeval of bij extreme slijtage.

Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een dummy (neptandje) tussen geplaatst wordt, indien een of meerdere tanden of kiezen ontbreken. Dit zorgt voor een beter kauwvermogen, fraaiere esthetiek en het voorkomt uitgroeien van de overige tanden.

Er kan gekozen worden voor porseleinen kronen met een metalen onderlaag of een volledig keramische onderlaag. Deze laatste zorgt ervoor dat donkere randjes bij het tandvlees worden voorkomen.

Het vervaardigen van een kroon of brug bestaat uit de volgende stappen:

  • De indicatiestelling en controle van tand of kies mbv een röntgenfoto om een ontsteking uit te sluiten.
  • Het beslijpen van tand of kies om voldoende ruimte te creëren voor het porselein
  • Het vervaardigen van een precisieafdruk, deze afdruk wordt in het laboratorium gebruikt om de kroon te vervaardigen.
  • De noodkroon wordt aan de stoel gemaakt om gevoeligheid en het verschuiven van de tand of kies te voorkomen.
  • De kleurbepaling; dit gebeurt vooral bij voortanden vaak door de tandtechnieker om een gewenst esthetisch resultaat te verkrijgen.
  • Het passen van de kroon of brug en het cementeren na 2 tot 3 weken.

Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan, een goede mondhygiëne en regelmatige controle dragen hieraan bij.

kr