Gebitslijtage

melkweggg

Gebitsslijtage is een steeds groter wordend probleem. Geschat wordt dat 1 op de 11 personen meer dan normale gebitsslijtage vertoond. Vooral gebitsslijtage op basis van erosie neemt schrikbarend toe met de groeiende consumptie van ( kool- ) zuurhoudende voeding en dranken zoals cola, sportdranken en breezers.

Het tandglazuur wordt altijd wel enigszins aangetast door het voedsel (harde delen en zuren). Extra slijtage kan ontstaan door verkeerde gewoontes, zoals op een pen kluiven, nagel bijten, pijproken, tandenknarsen, te intensief tandenpoetsen (vaak nog met een te harde borstel). Ook het gebruik van de tanden om iets open te maken of te kraken, hoort hierbij. Speeksel is de natuurlijke bescherming tegen zuren. Als je te vaak zuur voedsel tot je neemt, tast dat de beschermende werking van het speeksel aan. Speeksel kan er maar tot op zekere hoogte voor zorgen dat zuur voedsel geen kwaad kan voor het gebit. Ook bij oprispingen van maagzuur en frequent overgeven kunnen tanden en kiezen snel eroderen.

Na gebruik van zuur eten of zure drank minstens een uur te wachten voordat de tanden worden gepoetst. Dan is de beschermende werking van het speeksel weer grotendeels hersteld. Een alternatief voor een uur wachten is het direct spoelen van de mond met melk of water, waardoor het nog aanwezige zuur sterk verdund wordt. Het eten van een blokje kaas of nootjes wordt ook wel eens aangeraden.

Bij geringe slijtage licht de nadruk op preventie. Bij gevorderde slijtage kunnen er klachten ontstaan zoals pijn bij warme en koude dranken, pijn bij eten, moeilijker kunnen eten, problemen met de esthetiek (tanden worden korter en lelijker), er breken vaak stukjes van tanden of kiezen af omdat ze dunner worden. Zeer ernstige slijtage kan dramatische vormen aan nemen. Gebitsslijtage is zeer goed met behulp van wit vulmateriaal (composiet) op te bouwen. Deze behandeling is vaak uitgebreid, pijnloos, duurzaam en geeft  mooie resultaten.